STAGE TALK -SARJASSA SORVATAAN TULEVAISUUSVISIOITA

09.08.2017 | klo 09:36 | Uutiset

Puolentoista viikon päästä alkavalla Stage-festarilla pureudutaan käsityksiin tulevaisuudesta taiteessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa. Laajassa Stage Talk -keskustelusarjassa alojensa huippujen visiot kybersodasta, tekoälystä, työstä, koulutuksesta, kirjallisuudesta ja taiteesta törmäytetään toisiinsa. Keskustelut pidetään Korjaamo Kinossa.

Mikä on ihmisten ja viisaiden koneiden yhteinen tulevaisuus? Lähestymmekö singulariteettia, tulevaisuutta, jota emme voi ymmärtää? Tekoälyllä uuteen maailmanaikaan -keskustelussa pohditaan, mihin tekoälyn kykyjen, oppimisen ja tietoisuuden kehitys johtaa. Keskustelijoina ovat Helsingin yliopiston professori ja tekoälytutkija Timo Honkela, joka kiteyttää elämäntyönsä lokakuussa ilmestyvässä kirjassaan Rauhankone: Tekoälytutkijan testamentti, sekä neurotiedettä ja koneoppimista tutkinut tohtori Harri Valpola, joka on itsenäistä tekoälyä kehittävän The Curious AI Company -yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja. Moderaattorina keskustelussa on Kulttuuritehdas Korjaamon perustaja Raoul Grünstein.

Suomi ja hybridisodan skenaariot -keskustelussa käsitellään nykyaikaisia sotia, joissa media, kansalaismielipide ja yhteiskunnan digitaaliset järjestelmät ovat sotatoimien kohteina. Minkälainen on tulevaisuuden sota ja miten se liittyy Suomeen? Keskustelijoina ovat Hannu Himanen, joka toimi Suomen Venäjän-suurlähettiläänä Moskovassa vuosina 2012–2016 ja jolta ilmestyy lokakuun lopulla kirja Länttä vai itää – Suomi ja geopolitiikan paluu, Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen sekä Jarno Limnéll, Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori ja Insta Groupin kyberturvallisuus- ja kehitysjohtaja. Keskustelun moderoi toimittaja ja juontaja Ruben Stiller.

Työn ja koulutuksen tulevaisuus -aivoriihessä kysytään, miten käy työpaikkojen, kun globalisaatio, digitalisoituminen ja tekoäly mullistavat työelämän. Entä miten käy koulutuksen, kun ammatteja katoaa ja uusia syntyy kiihtyvällä tahdilla? Keskustelemassa ovat digimurroskonsultti Marjaana Toiminen, pitkän linjan yhteiskuntavaikuttaja Osmo Soininvaara, joka on ottanut kantaa tekoälyn työllisyysvaikutuksiin ja kansalaispalkkaan, Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaani Patrik Scheinin sekä Saku Tuominen, joka on koulun tulevaisuutta innovoivan HundrEDin perustaja ja luova johtaja. Keskustelun moderoi liiketoimintavalmentaja ja kouluttaja Jaana Villanen.

Teatterin tulevaisuus -dialogeissa keskeisiä teatterin tekijöitä on kutsuttu pohtimaan ja kehittelemään visioitaan teatterin tulevaisuudesta, ilman ennakkovalmistautumista tai käsikirjoitusta. Mukana ovat Kristian Smeds, Leea Klemola, Pauliina Hulkko ja Jaakko Pallasvuo.

Rax Rinnekankaan Maailman viimeinen kirjakauppa -elokuvan ensi-illan yhteydessä järjestettävään Laatukirjallisuuden tulevaisuus -keskusteluun osallistuvat Rinnekankaan lisäksi kirjailijat Miki Liukkonen ja Saara Turunen sekä kustantaja Mikko Aarne. Keskustelun moderoi kirjailija Tommi Melender.

Sääennusteet avaruusmatkalle -tilaisuudessa tutustutaan avaruussäähän. Professori Minna Palmrothin ryhmä mallintaa maan lähiavaruuden ilmiöitä tarkimmin maailmassa. Ryhmän luoma avaruussäämalli Vlasiator on herättänyt huomiota maailmalla, ja Stagella kauniita animaatioita avaruussäästä on mahdollisuus päästä ihailemaan isolta valkokankaalta.

John Websterin Tulevilla rannoilla -elokuvan jälkeen keskustellaan elokuvan teemoista. Mikä on vastuumme tulevien sukupolvien hyvinvoinnista? Millainen Suomi on vuonna 2060? Miten voimme vaikuttaa tulevaisuuteen? Tilaisuutta moderoi Climate Leadership Councilin toimitusjohtaja Jouni Keronen ja keskustelemassa ohjaaja John Websterin lisäksi Smart & Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö sekä näyttelijä ja Artsense Oy:n perustaja Niina Nurminen

Taiteiden yönä 24.8. esitetään Kohti tulevaisuuden museota -dokumentti. Sen jälkeen keskustellaan museoalan tulevaisuudesta. Keskustelussa pohditaan museoiden kehittymistä ja sitä, miten se vaikuttaa itse niissä esitettäviin taiteeseen. Mikä on museoiden rooli tulevaisuudessa? Paikalla keskustelemassa ovat toimittaja Minna Joenniemi, kirjailija ja teatterintekijä Laura Gustafsson, taiteilija Kimmo Modig, Amos Rex -taidemuseon johtaja Kai Kartio ja Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste.

Stage Talk -keskustelusarja:

Ma 21.8. klo 17: Suomi ja hybridisodan skenaario
Ti 22.8. n. klo 19 (elokuvan jälkeen): Tulevilla rannoilla
Ke 23.8. klo 17: Tekoälyllä uuteen maailmanaikaan
To 24.8. n. klo 18 (elokuvan jälkeen): Kohti tulevaisuuden museota
Pe 25.8. klo 17: Sääennusteet avaruusmatkalle
La 26.8. klo 12: Teatterin tulevaisuus -dialogit
La 26.8. klo 17: Työn ja koulutuksen tulevaisuus
Su 27.8. klo 13.30: Laatukirjallisuuden tulevaisuus

Keskustelutilaisuuksia ja taiteilijatapaamisia järjestetään myös teatteri- ja elokuvaesitysten jälkeen. Tarkemmat tiedot kunkin tapahtuman omalla sivulla!

Osallistu ja kutsu kaveritkin keskustelusarjan Facebook-tapahtumaan!

LISÄTIETOJA