Stefan Bremer & Ahmed Alalousi: Borderline

21.08.2017 - 01.10.2017


AIKA: 21.8.–1.10.2017 Korjaamon aukioloaikoina
PAIKKA: Korjaamo Galleria

Stage-festivaalilla avautuva Stefan Bremerin ja Ahmed Alalousin yhteisnäyttely Borderline kokoaa yhteen muotokuvia, maisemaa ja runoutta. Borderline-näyttely on Pro Artibus -säätiön tuottama ja ollut aikaisemmin esillä Galleria Elverketissä, Porvoon Taidehallissa sekä Bremenin kaupungintalon galleriassa suomalaisen kulttuurifestivaalin yhteydessä. Näyttelyssä on esillä myös Kimmo Oksasen runo Vieraat, jota on käännetty tähän mennessä noin neljällekymmenelle kielelle. Vieraat -sanalla on suomen kielessä kaksoismerkitys: englanniksi se tarkoittaisi strangersin lisäksi guests.

Ahmed Hasan Nadhim Alalousi (1992) on irakilaissyntyinen valokuvaaja, joka sai turvapaikan Suomesta heinäkuussa 2016. Hän on osallistunut erilaisiin näyttelyihin ja projekteihin niin Suomessa kuin muuallakin. Ahmed Alalousi on kuvannut kotikaupunkiaan Mosulia vuosina 2013-2014 ennen kuin ISIS valloitti sen kesäkuussa 2014. Pohjois-irakilaisen Mosulin kaupungin lähihistoria muistuttaa monin tavoin Syyrian Aleppoa.

Stefan Bremer on kuvannut muotokuvia pakolaisista, jotka näyttävät älypuhelimiensa ruuduilta heille tärkeimpiä valokuvia. Muotokuvien lisäksi Bremer tuo näyttelyyn rajalinjaa kuvaavia maisemakuvia, joiden horisontissa, vielä silmänkantamattomissa, siintää uusi maa. Borderline sai alkunsa Exodus-näyttelystä (2015), jonka aikoihin Stefan Bremer työskenteli turvapaikanhakijoiden kanssa. Hän (1953) on eräs tunnetuimmista suomalaisista valokuvataiteilijoista, hän opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1974-1980 ja toimi siellä myös taiteilijaprofessorina vuosina 1999-2004. Bremerin työtä on alusta alkaen luonnehtinut kiinnostus ihmisiä kohtaan, näyttelyitä hänellä on ollut vuodesta 1980, jo toistasataa kappaletta. Stefan Bremerin teoksia löytyy sekä Suomesta että ulkomailta niin museo- kuin yksityiskokoelmissa. 

 

LISÄTIETOJA